Syns cøliaki og glutenintoleranse blir mer og mer vanlig, så det kan være kjekt å komme med tips til glutenfri mat også. De fleste middagstipsene jeg legger ut til vanlig er glutenfrie, så her fokuserer jeg mer på brød og rundstykker.
Glutenfritt grovbrød i brødbakemaskin
(kan også bakes på vanlig måte, usikker på grader og tid, men går jo ann å prøve seg frem).
Ingredienser:
2 dl kaldt vann
2 dl kald melk
2 ss olje
300 g semper med fiber
1 ts salt
1 ts tørrgjær
1 ss ren havregryn
1 ss solsikkefrø
1 ss boghvete (hel)
2 ss sesamfrø
2 ss linfrø
Fremgangsmåte:
Hell den kalde væska og oljen i bakebollen. Tilsett alt det tørre, og rør rundt med en slikkepott til alt er godt blanda. Still inn maskina på program 1 (vanlig brød), størrelse 750 gram, og mørk skorpe.
Lyse rundstykker
Ingredienser:
6-8 dl Toro fin melmix
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
5 ss smeltet smør
3 dl vann
Fremgangsmåte:
Bland det tørre. Løs gjæren i væsken (37ºC) og bland godt i mikser. Deigen kan lages så løs at den settes på plate med skje. Tilsettes mer Toro melmix, kan de trilles ut.
Heves i 2x20 minutter. Pensle med vann, melk eller egg.
Stekes i ca. 10 minutter ced 250ºC.
Eventuelt for bedre bakeevne: 1 ss fiberhusk blandes med ½ dl vann og svelles 1 minutt. Røres inn med væsken.
Scones
Ingredienser:
6 dl Toro fin melmiks | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 ts sukker | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1/2 ts salt | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 1/2 ts bakepulver | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1 egg | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2,5 dl melk | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1,5 dl soyaolje
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar