tirsdag 1. november 2011

Glutenfrie oppskrifter

Tenkte å dele noen glutenfrie oppskrifter jeg har funnet på nett ikveld.
Syns cøliaki og glutenintoleranse blir mer og mer vanlig, så det kan være kjekt å komme med tips til glutenfri mat også. De fleste middagstipsene jeg legger ut til vanlig er glutenfrie, så her fokuserer jeg mer på brød og rundstykker.

Glutenfritt grovbrød i brødbakemaskin
(kan også bakes på vanlig måte, usikker på grader og tid, men går jo ann å prøve seg frem).
Ingredienser:
2 dl kaldt vann
2 dl kald melk
2 ss olje
300 g semper med fiber
1 ts salt
1 ts tørrgjær
1 ss ren havregryn
1 ss solsikkefrø
1 ss boghvete (hel)
2 ss sesamfrø
2 ss linfrø

Fremgangsmåte:    
Hell den kalde væska og oljen i bakebollen. Tilsett alt det tørre, og rør rundt med en slikkepott til alt er godt blanda. Still inn maskina på program 1 (vanlig brød), størrelse 750 gram, og mørk skorpe.

Lyse rundstykker
Ingredienser:
6-8 dl Toro fin melmix
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
5 ss smeltet smør
3 dl vann

Fremgangsmåte:     
Bland det tørre. Løs gjæren i væsken (37ºC) og bland godt i mikser. Deigen kan lages så løs at den settes på plate med skje. Tilsettes mer Toro melmix, kan de trilles ut.

Heves i 2x20 minutter. Pensle med vann, melk eller egg.

Stekes i ca. 10 minutter ced 250ºC.

Eventuelt for bedre bakeevne: 1 ss fiberhusk blandes med ½ dl vann og svelles 1 minutt. Røres inn med væsken.

Scones
Ingredienser:
6 dl Toro fin melmiks



1 ts sukker

1/2 ts salt

2 1/2 ts bakepulver

1 egg

2,5 dl melk

1,5 dl soyaolje

Fremgangsmåte



Bland melblanding, sukker og bakepulver i en bolle. Rør sammen egg, melk og olje. Bland alt godt sammen og elt deigen i 2-3 minutter.

Ta deigen på bakebordet og del den i to. Klapp hver del til en rund, ganske tykk kake. (Ha litt olje på hendene.) Legg brødene på plate dekket med bakepapir. Skjær dem i fire uten å skjære helt igjennom deigen.

Stek brødene midt i ovnen ved 225ºC i ca 10-15 minutter. Bryt sconesene fra hverandre, og server med smør, marmelade eller ost.

Kilde: glutenfri.org
                                











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar